Sanna Panna

GIFTstruma

Publicerad 2012-09-08 19:19:36 i min första blogg,

Giftstruma

Giftstruma är en sjukdom som orsakas av för stor produktion av sköldkörtelhormon. Den är vanligast hos kvinnor och förekommer i alla åldrar. Oftast finns en förstoring av sköldkörteln (struma), men sköldkörteln kan också vara normalstor. Det svenska namnet är något olyckligt. Det rör sig inte om gift i vanlig bemärkelse, utan att mängden sköldkörtelhormon är för hög.

Orsak

Inte helt känd. Ärftliga faktorer spelar roll.

Symtom

Viktminskning, trötthet, hjärtklappning, oro, svettningar, nedsatt kondition, diarréer och ibland ögonsymtom (speciellt hos yngre). Man kan ha alla eller bara en del av uppräknade symtom.

Behandling

1. Medicinsk med s.k. tyreostatika som hindrar bildningen av sköldkörtelhormon. Behandlingen måste som regel pågå i minst 1 1/2 år. Lämpligt för unga patienter med obetydlig struma, med små eller måttliga symtom eller med ögonbesvär. Nackdelar: Allergi mot tyreostatika och relativt hög risk för återfall.

2. Operation efter förbehandling med tabletter enl. ovan. En större del av sköldkörteln avlägsnas under allmän narkos. Vårdtiden brukar vara 1-2 dygn. Sjukskrivning behövs som regel ca 3-4 veckor. Kirurgi är lämpligt vid svårare symtom och stor struma.

Operation innebär en liten risk för stämbandsförlamning och skada på bisköldkörtlarna. Stämbandsförlamningen brukar inte leda till någon varaktig heshet. Skada på bisköldkörtlarna behandlas med kalktabletter eller D-vitamin.

3. Radiojodbehandling innebär att man dricker radioaktivt jod, vanligen 1 gång. Enstaka patienter kan behöva 2 eller 3 behandlingar innan sköldkörteln normaliseras. Lämpligt för patienter som är över 40 år, och vid återfall av giftstruma.

Efter radiojodbehandling och operation ges sköldkörtelhormon för att undvika för låg ämnesomsättning.

Alla patienter kan botas från giftstruma, men det kan ta olika lång tid.

 

 

 

 

 

Detta har då jag.......

 

TJING.......

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

raskan99

Ta mej som jag är när jag inte vart som ja skulle.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela